Haiyan skadade inte Boracay (Foto: Göran Ingman)

Orkanen Hayian var fruktansvärd för de som drabbades, men 97 procent av Filippinerna påverkades inte av ovädret. Nu vädjar landet till turisterna att inte avboka sina resor.

Hayian drog in över delar av Filippinerna i november och kan vara den värsta orkanen hittills. Ovädret blev toppnyhet världen över och har lett till att många turister avbokat resor som var planerade till den kommande vintersäsongen.

I Filippinerna hoppas man att besökarna ska tänka om. Landet är i stort behov av de inkomster turismen ger. Ännu mer nu än tidigare.

– Turismen står för 8 procent av vår BNP och skapar 2,9 miljoner jobb, säger Richard de Villa på Filippinernas ambassad i London, till The Guardian.

Han tillägger att 97 procent av landet inte drabbades av orkanen och är fullständigt säkert att besöka.

Susie Erbie driver ett dyk- seglingsföretag i Filippinerna. Hon säger så här till The Guardian:
– Det finns fler än 7000 öar i landet och många av dem är beroende av turismen. Att på håll förstå avståndet mellan öar och platser och hur skadorna efter orkanen bara finns i vissa områden, är svårt. Men vårt budskap är: Kom hit, vi har öppet som vanligt.

Om det faktum att 97 procent av landet inte drabbades av orkanen räcker för övertyga tveksamma resenärer, tänk på det här: alla välkända turistdestinationer i landet undkom i stort sett utan skador.

På populära ön Boracay och i Cebu och på Bohol pågår livet som vanligt och alla inrikesflygplatser håller öppet, utom den i Leyete.

Filippinernas myndighet för turism har lagt ut det här uttalandet på sin webbplats.

Budskapet är tydligt: tveka inte, besök Filippinerna om du är nyfiken på landet.

Och om du undrar hur läget är just där du funderar på att åka, ta kontakt med hotellet eller researrangören och fråga. De svarar gärna på frågor och hjälper till att stilla eventuell oro.