Boracay och White Beach

Boracay är Filippinernas svar på Thailands Phuket och Indonesiens Bali – landets mest exploaterade och turistanpassade ö. Ön var stängd för turism en tid, men öppnade igen hösten 2018.

För den som besökt Phuket och Bali framstår Boracay nog som en betydligt mindre exploaterad destination, men ön har haft sina problem.

Därför bestämde Filippinernas regering att helt stoppa turism till ön från april 2018, för att kunna komma till rätta med bland annat miljöproblem, sophantering och illegalt byggande.

Boracay har länge ansetts vara en av Sydostasiens vackraste öar. Turismen tog fart i slutet av 1980-talet när tidningen Forbes utsåg White Beach, öns huvudstrand, till världens vackraste strand.

Världens bästa ö

Tripadvisors användare har flera gångar utsett Boracay till världens bästa ö – en utmärkelse som även den amerikanska resetidningen Conde Nast Travellers läsare gav ön så sent som 2017.

Men ett snitt på 6 400 besökare per dag, eller över två miljoner per år, blev för mycket för en liten ö med cirka 30 000 bofasta. Boracay behövde ett andrum och en nystart.

Nu står det klart att man börjar ta emot besökare igen från den 26 oktober 2018, men det är en annan typ av destination nu.

Festandet och partylivet ska hållas på en låg nivå, rökförbuden på stränderna ska kontrolleras hårdare än tidigare och några kasinon kommer inte att tillåtas, trots att det varit på gång tidigare.

Öppnandet av ön sker i tre etapper, inte förrän i december 2019 väntas allt vara som det är tänkt att bli framöver. Fram till dess får man som besökare räkna med att restauranger, hotell och service inte är i full drift.

White Beach – fyra kilometer strand

Ön har gott om hotell, vandrarhem, restauranger, barer och butiker och det brukar, speciellt under högsäsongen på vintern, vara gott om turister på ön.

Hur det blir framöver, efter Boracays nystart, vet vi inte än. Myndigheterna har inte meddelat om man, exempelvis, kommer att sätta en gräns för antal besökare per dag.

White Beach är en fantastisk strand och den är öns stora dragplåster, och anledningen till att så många vill resa dit. Stranden är hela fyra kilometer lång och uppdelad i tre områden som, var för sig, har något som passar de flesta.

Station 1 har de lyxiga hotellen och den allra pudrigaste sanden, vid station 2 ligger utomhusgallerian D'Mall, McDonalds, Starbucks, många barer och restauranger och som lockar mycket folk.

I station 3 är tempot lugnare och priserna lite lägre, där trivs backpackers och ungdomar, folk som reser på en budget.

Men den finaste stranden är …

White Beach i all är, den är fantastisk på alla sätt, men öns riktiga pärla heter Diniwid Beach. En pudrigt perfekt halvmåneformad strand, med regnskog och berg som fond.

Du promenerar enkelt till Diniwid Beach från Station 1 på White Beach. Följ bara stigen längs vattnet.

Boracay – saker att se och göra

Du kan bara slappa på stranden, sola och bada och njuta. Det räcker egentligen så. Men om du vill hitta på lite mer, finns faktiskt ett hyggligt utbud av aktiviteter på ön.

Nästan alla åker på en solnedgångskryssning med en klassiska paraw – det är ett magiskt sätt att avsluta dagen på.

En utflykt med lite mer drag i är partybåten till Ariels Point, med adrenalinframkallande klippdykning.

Tänk på att du med fördel också kan boka transfer från flygplatserna i Kalibo och Caticlan, till Boracay, på nätet. Här finns transfer från Kalibo och här bokar du från Caticlan.

Här nedanför finns ännu fler tips på saker att se och göra på Boracay, i samarbete med vår partner get Your Guide.

Resa till Boracay

Något flyg direkt från Sverige finns inte. Thai Airways till Bangkok och vidare till Manila är ett av de smidigare alternativen, KLM via Amsterdam till Manila ett annat.

Annars är rekommendationen att flyga till någon av de internationella flygplatserna i Sydostasien och byta där till exempelvis Air AsiaCebu Pacific eller Philippine Airlines som flyger till Manila.

Från Manila flyger du till antingen till Caticlan nära Boracay, eller till flygplatsen i Kalibo.

Flyger du inrikes från Manila är tipset att alltid välja Caticlan, eller Godofredo P. Ramos Airport som den egentligen heter. Då landar du väldigt nära Boracay och har en kort transfer till ön. Det tar bara några minuter till hamnen och sedan en båtresa på 10-15 minuter.

Kalibo är en större flygplats än Caticlan och tar emot vissa internationella linjer, från Singapore och Hongkong till exempel – och har fler flighter och också mycket mer trängsel. Dessutom får du räkna med en transfertid på minst en och en halv timme med buss, minibuss eller bil – beroende på vad du väljer.

Så uttalar du öns namn

Boracay är svårt att säga rätt. Det är varken ”bora-kej” eller ”bora-kaj”, utan ”bårrackaj” som gäller.

Hotell på Boracay

Trots att ön är så liten, bara cirka sju kilometer lång och två kilometer bred, finns det fler än 300 hotell och andra boenden på ön. Du har gott om valmöjligheter, i alla prisklasser.

Vi föreslår att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Filippinerna. Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell och erbjudanden på Boracay

Våra hotelltips på ön

Beachcomber Resort vid station 1 är ett vänligt och fräscht, men något slitet, mellanklasshotell. Beachcomber har elva rum, några av dem med stora balkonger. Hotell ligger på ”fel” sida vägen, men mycket nära stranden som du når på några sekunders promenad.
» Kolla pris och boka

Ett annat tips är Alta Vista. En modern och rejält tilltagen resort som ligger aningen avsides på ön och därför ofta har prisvärda rum. Läget kompenseras av att hotellet har en buss som gratis tar dig till D'Mall och White Beach.
» Kolla pris och boka

Om du vill lyxa till det, kolla in Asya Premier Suites. Ett läckert hotell där lugnet vilar över anläggningen. Läget är avskilt i ena änden av White Beach, men med stranden nära till. På hotellet finns Bara sviter och de minsta är 110 kvadratmeter. Räkna med att betala från cirka 2600 kronor per natt under högsäsong.
» Kolla pris och boka

 


Ett annat tips är att kolla in utbudet hos Booking.com. Priserna skiljer sig i regel inte så mycket från Hotels.com, men Booking.com har ett bredare utbud av alternativa typer av boenden som pensionat och Bed & Breakfast.

Booking.com

Boracay på kartan

Boracay

6 Kommentarer

 1. andreas johansson

  Stämmer det forfarande att det endast är 10kg bagage till Caticlan?

  Svara
 2. Anneli

  Hej!
  Vi funderar på Boracay och White Beach i februari. Hur är vädret då? Och bästa sätt att ta sig dit från Sverige? Vi vill helst inte tillbringa en natt på flygplatsgolv…

  Svara
 3. Claes

  Hej
  Skall till Bangkok. Finns det något direktflyg till Boracay? Eller går alla flyg via Manilla?

  Svara
  • admin

   Hej Claes,

   Något direktflyg från Bangkok till Boracay finns tyvärr inte, varken till Kalibo eller Caticlan som är öns två närmaste flygplatser. Men kanske är det på gång. Direktlinjer från Singapore och Kuala Lumpur har öppnats senaste året. I dagsläget har du alternativet att mellanlanda i Manila eller att flyga Bangkok-Kuala Lumpur-Kalibo med Air Asia eller Bangkok-Singapore-Kalibo med Silk Air eller TigerAir.

   Svara
 4. Hanna

  Där e helt underbart vi var där förra året och ska dit om några dagar igen, jätte trevliga människor och lagom med turister!

  Svara
 5. Marcus

  Ser otroligt bra ut, man blir lite sugen, minst sagt 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *