Kriminalitet och säkerhet i Filippinerna

Att tänka på säkerhet i Filippinerna är viktigt. Landet kräver ett större mått av försiktighet av resenärer än andra länder i Sydostasien.

Säkerhet och kriminalitet i Filippinerna

Läget förbättras förvisso allt eftersom, men det finns problem med såväl brottslighet som terrorism som riskerar att drabba utländska besökare.

Bedrägerier med betalkort, fickstölder och personstölder är vanliga i framförallt Manila, men även i andra städer. Att drinkar och mat spetsas med droger för att kunna råna turister på deras tillhörigheter förekommer.

I Manila finns också personer som försöker bli kompisar med utländska besökare, ofta hänger de runt Roxas Boulevard. De odlar en vänskap och efter en tid bjuds turisten hem för att träffa personens släkt på middag, men maten eller drycken är spetsad med en knock out-drog och turisten rånas på alla tillhörigheter.

Taxi – tänk på det här

Taxibilar är – tyvärr – en riskfaktor. Kliv aldrig in i en taxi om en annan passagerare redan finns i bilen, det kan vara upplagt för ett rånförsök.

Kräv att föraren använder taxameter, annars byter du bil. När du färdas i Manila, se till att bilens dörrar är låsta och rutorna stängda.

Kidnappningar av utländska besökare i syfte att pressa familjen, eller ländernas regeringar, på en lösensumma förekommer. Risken att drabbas är störst södra delarna av landet, i Suluarkipelagen och på Mindanao.

Inhemska terroristgrupper

Filippinerna har också problem med inhemska terroristgrupper, som Abu Sayyaf, Moro Islamic Liberation Front och Jema’ah Islamiyah, som har utfört bombattacker mot offentliga byggnader, marknader, festivaler och busstationer.

Grupperna är främst verksamma på Mindanao, dit få turister beger sig, men risk för attentat föreligger i hela landet även om en ljusning i förhållandet mellan terroristgrupperna och regeringen i Manila börjar skönjas.

Korruption är tyvärr vanligt

Viktigt att veta är också att korruption är mycket vanligt i Filippinerna, den genomsyrar stora delar av samhället. Poliskåren är inget undantag.

Filippinerna rankades av Transparency International på plats 111 av 180 av världens mest korrupta länder 2017.

Låter allt det här avskräckande? Tänker du: Nej, jag struntar i Filippinerna och drar till Thailand istället? Gör inte det. Om du bara har koll och följer några grundläggande råd, klarar du dig med största säkerhet fint.

Säkerhet i Filippinerna – tänk på det här

 • Undvik att resa till Mindanao och Suluarkipelagen, med undantag för Siargao.
 • Funderar du på att resa med färja – kolla var rutten går. Sjöröveri och kidnappningar till sjöss förekommer, men främst i landets södra delar.
 • Visa inte smycken, pengar och dyra klockor.
 • Var uppmärksam när stora folksamlingar bildas.
 • Var försiktig med taxibilar, framförallt i Manila. Om hotellet har egna bilar, beställ en sådan till och från flyget. Dyrare, men också mycket säkrare. Ett annat alternativ är att förboka en bil från flygplatsen på egen hand.
 • Om du ändå åker taxi: Kliv aldrig in i en taxibil om en annan passagerare redan finns i bilen. Kräv att föraren använder taxameter. När du färdas i Manila, se till att dörrar är låsta och rutor stängda.
 • Överväg att bo på bättre/dyrare hotell. Ju fler stjärnor, desto högre är säkerheten på hotellet.
 • Ta inte emot drinkar eller mat av främlingar.
 • Lita på inte på lokalbor som vill bli din kompis. Fråga dig vad de har för anledning att vara intresserad av just dig.
 • Se upp för ficktjuvar i lokaltrafiken. Många länders utrikesdepartement avråder sina medborgare helt från att resa med lokaltrafik i Manila på grund av rånrisken och den usla trafiksäkerheten. Tänk efter en extra gång innan du gör det.
 • Ha alltid id-handlingar med dig, eller ännu hellre kopior. En papperskopia på passet till exempel.
 • Håll dig uppdaterad på säkerhetsläget genom att följa den här reseinformationen från Sveriges ambassad i Bangkok (som har konsulärt ansvar även för Filippinerna).

(Uppdaterad 2018-10-09)

 


17 Kommentarer

 1. Daniel Johnsson

  Hejsan Göran! Jag är själv från Filippinerna. Min fru från mindanao. Risk. Tja du ska vara nog försiktig av dig.. Visst rest dit men jag slår vad de är ute efter pengar av dig.. jag hade inte rest dit bara för hon träffa dig.
  Ta så mycket info av henne och kolla verkligen om hon är
  intresserade.

  Svara
 2. Anders Öhlund

  Abu Sayyaf håller mest till i Västra Mindanao, i den muslimska delen av Mindanao.

  Västra Negros i området runt Kabankalan är det lite oroligt ibland.

  Men i det stora hela är Filippinerna väldigt säkert.

  Ta området Colon i Cebu City, för 2år sedan var det ”NO-NO” att ens besöka stället dagtid själv på grund av rånrisken, du kunde till och med bli dödad där av misstag.
  Nu va jag där på den lokala nattmarknaden.
  Det är så stor skillnad på 2år.
  Nu törs och kan både invånare och turister vara ute på kvällar och nätter.
  Men visst finns det skit kvar men har blivit otroligt reducerad.
  Ofta är det interna händelser inom gänget eller mot ett annat gäng.
  Sen har Duterte faktiskt sagt åt polisen att inte ofreda turister i onödan, utan att så länge turisterna sköter sig och respekterar Filippinerna så får vi vara ifred. Vanligt folkvett helt enkelt.
  Ficktjuvar finns i alla städer världen över, även i Filippinerna, men det är lätt att skydda sig. Se tips på det.
  Åk inte till Manila om det är ditt första besök, inte för att det är osäkert, utan för att det är bara för mycket.
  Börja på en mindre stad/ort och lär dig kulturen och de basala i dess liv och leverna, studera, ta in, läs på om Filippinerna, men framförallt, ställ inte till med en scen offentligt mot en Filippino, kan sluta med självmord i värsta fall, och tycks inte vara för mer än du är, bara för att du är otroligt rik i deras ögon, pruta inte, betala bara, jaa det finns en filippin och en turist prislista på gatumarknaderna, men det är inget att bry sig i.

  Som man behandlar andra kan man räkna med att bli behandlad själv, tänk på det.

  Dom är otroligt vänliga och trevliga, jag älskar landet och dess invånare, snart gift med min Mahal.
  Flyttar ner inom några år.

  Svara
  • Göran Kling

   En filippinska har tagit kontakt med mig på nätet och vill att jag ska besöka henne. Finns det några risker med detta?

   Svara
 3. Mats

  Har varit 3 veckor i Dec 2017 på Filippinerna utan några som helst problem. Varit på ett hyfsat Hotel i Cebu City. Åkt runt med deras jeepney till de större köpcentrumen, ätit gatumat, problemet är att de kan väldigt lite engelska. Åker man taxi från köpcentrumen så får man en fram körd taxi från personalen som oxå ger dig en liten lapp som du sedan kan klaga om det inte går bra, skriv bara ner taxi numret på lappen. Finns oxå gratis bussar till vissa köpcentrum. Tagit mig med lokal trafiken till Olango Island och ö-hoppat.
  Åkt lokal buss med ac till Hagnaya Port och åkt fraktbåt över till Bantayan där tog jag ett strand hotell i 2 dagar. Har inte alls upplevt några problem, fråga om hjälp istället och ge dem ett par piso som tack, men man kan vara vaksam och inte flasha med mycket pengar eller glitter som vanligt.

  Svara
  • Göran Kling

   En filippinska har tagit kontakt med mig på nätet. Vi har utbytt
   erfarenheter om livet i största allmänhet och nu vill hon att jag ska komma dit och besöka henne. Hon bor i södra delen av landet, i Mindanao om jag inte missminner mig.Tar jag en stor risk om jag reser dit?

   Svara
 4. LIsa

  Hej! Hur är säkerheten på Cebu? Vad ska man tänka på här?
  /Lisa

  Svara
 5. Peter

  Är babuyan island säkert?

  Svara
 6. Robin

  Hej, tänkte ta med mina två barn 10 respektive 2 år. Vart rekommenderar ni att man åker och vilket hotell?

  /robin

  Svara
 7. Anna

  Hej!
  Vi skall resa till främst El Nido och Palawan, mitten december – över jul. Jag vill väldigt gärna åka men känner mig osäker på läget där med tanke på att all avrådan från UD osv. Jätte tacksam för en lite update på vad jag bör tänka på. Tack!

  Svara
 8. Michael

  Hej. Vi ska till Siargao men inser nu att den ön ingår i Mindanao-distriktet som UD avråder från. Har ni några tips om hur man skaffar en försäkring som gäller där?

  Svara
  • Resa till Filippinerna

   Hej! Siargao är förvisso en del av Mindanao, men en lugn ö som inte sett några våldsamheter av det slag UD varnar för på övriga delar av Mindanao. Försäkringsbolagen borde gå att prata med om det där. Gäller inte vanlig försäkring, går det ibland att teckna en tilläggsförsäkring. Har ni frågat försäkringsbolagen? Kolla både med det bolag där ni har hemförsäkring, men också med försäkringsbolag som är specialiserade på resor, exempelvis ERV.

   Svara
 9. Erik Trogen

  Hej ! Funderar på att besöka området kring Cebu. Vad ska jag vara uppmärksam på i den delen av landet

  Svara
 10. Peter

  Hej!
  Ska åka till Manila och bo en natt innan jag åker med buss till Vinzons, Camarines Norte. Det är första gången jag reser till Filipinerna. Vad behöver jag tänka på? Hur är läget när det gäller kriminalitet och så i denna region? All information jag kan få tar jag tacksamt mot.
  /Peter

  Svara
 11. Jimmy

  Hoppsan,
  Jag har precis kommit hem från en långpromenad i Metro Manila, Makati Area.
  Att undvika att skylta med pengar och telefoner är för mig en självklarhet i de flesta städer men att det skulle vara så allvarligt i Manila tänkte jag aldrig.

  Jag ska vara här och jobba i 2 veckor och funderade på vilka lokala transportmedel man kan prova och hur. Det är ju så tråkigt att sätta sig i en taxi. Jag gissar att jag får låta bli.

  En annan sak var att jag funderade på hur vad jag ska göra i helgen. Jag kommer bli galen om jag ska sitta mitt i Metro Manila 2 hela helger isträck.

  Svara
  • Jonnie Redder

   Bor du i Makati finns det ju precis hur mycket som helst att göra. Bra restauranger och shopping? Åk till Greenbelt, SM North Edsa eller varför inte Greenhills. Party och fest funkar ju Greenbelt bra också eller kanske The Fort.

   Svara
 12. Nina

  Hej!

  Är det nått speciellt man behöver tänka på säkerhetsmässigt på Boracay?

  Svara
  • admin

   Hej Nina!

   Boracay är en av Sydostasiens säkraste och minst kriminella öar, så du behöver inte tänka på något speciellt. Bara det vanliga: Håll koll på värdesaker och var inte alltför godtrogen mot försäljare 😉

   Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *