Strandparadiset El Nido i Palawan

El Nido är en kuststad i provinsen Palawan. I omgivningarna finns 45 öar och skär och ett stort antal kalkklippor. Naturen påminner om Ha Long Bay i Vietnam eller Krabi i Thailand – men med mycket färre utländska turister.

Ett land med tusentals öar har naturligtvis väldigt gott om stränder, men det är till El Nido allt fler reser i jakt på det perfekta strandparadiset.

Det här en av världens vackraste stranddestinationer och en underbar plats för snorkling, dykning, klippklättring och kajakturer. Vill du bara slappa på stranden går det förstås lika bra.

Turismen har tagit fart på allvar. Även om de lokala myndigheterna har bestämt sig för att inte tillåta någon överexploatering, så är det stor skillnad på platsen idag jämfört med för tio år sedan.

Exploateringen är på gott och ont. Utbudet av restauranger och hotell har ökat, vilket givetvis är bra. Men samtidigt är det snudd på trångt ibland om du vill åka på en av de populära öturerna med båt.

Palawan och El Nido – saker att se och göra

Många destinationer i Filippinerna är rena strand- och badorter, det finns inte mycket mer att göra än att sola och bada. På Palawan är det annorlunda.

Området har ett antal fina sevärdheter och utflykter som du bör passa på att uppleva om du reser dit.

Mest känd är Puerto Princesa Subterranean River National Park, där det har blivit väldigt populärt att åka på den underjordiska floden.

Många söker sig dit och platserna tar ofta slut, så vi rekommenderar verkligen att du förbokar Puerto Princesa på nätet.

En annan populär utflykt är att åka båt runt El Nidos spektakulärt vackra skärgårdslandskap, till exempel den här Island Hopping-turen.

Fler sevärdheter och saker att göra på Palawan och i El Nido, via vår partner Get Your Guide, hittar du här nedanför.

Resa till El Nido

Puerto Princesa International Airport är den vanligaste inkörsporten till Palawan. Hit flyger exempelvis Philippine Airlines, Cebu Pacific och Air Asia från Manila och andra städer i landet.

Från flygplatsen kan du ta buss eller hyra bil med chaufför för resten av resan till El Nido. Räkna med att bussen tar mellan sex och sju timmar, medan en privatbil kör på cirka fem timmar.

El Nido har också en egen flygplats med flera flyg om dagen till och från Manila, men där kan bara mindre flygplan landa.

Det enda flygbolaget som flyger passagerare dit är AirSwift med tur/retur-flygningar till Manila. Fler destinationer sägs vara på gång, snart går det kanske att flyga direkt från Cebu till exempel.

Hotell och boende

Vi rekommenderar att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Filippinerna. Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell & erbjudanden i El Nido


Tips! Kolla också in utbudet hos Booking.com. Priserna skiljer sig kanske inte så mycket från Hotels.com, men utöver vanliga hotell har Booking.com även ett bredare utbud av alternativa typer av boenden som pensionat och Bed & Breakfast

Booking.com

El Nido på kartan

El Nido, Palawan


 

Mer läsning

(Uppdaterad 2018-10-08)


 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *