Valhajar och eldflugor i Donsol

Donsol i Filippinerna är en av planetens bästa platser för att simma med mäktiga valhajar. Men det finns annat som lockar också, eldflugor till exempel.

Fram till 1998 fanns Donsol knappt på kartan. En liten fiskeby där det dagliga livet puttrade på utan att så mycket hände. Några utländska besökare hittade knappast förbi.

Allt det där ändrades när en dykare från trakten filmade valhajarna i området och postade klippet på Youtube.

Filmen följdes av en tidningsartikel om Donsols goda förekomst av valhajar och snart knackade de första ryggsäcksresenärerna på.

Idag är det här fortfarande en doldis som resmål, men allt fler hittar dit för att snorkla och simma med världens största fisk. Valhajen, i Filippinerna kallas den butanding, kan bli upp till 12 meter lång.

Under högsäsongen, från februari till maj, kan du räkna med att se valhaj varje dag. Och inte bara en, utan ofta upp till dussintals under en enda utfärd.

Det här filmklippet ger en bra känsla för både resmålet och för hur det kan vara att snorkla och simma med valhajar:

Dykning med tuber är förbjuden direkt utanför Donsol, det enda som tillåts är snorkel och cyklop. Sådana finns att hyra på plats, men utbudet kan vara begränsat så bäst är att ta med egen utrustning om du kan.

Interaktionen med valhajarna är noga kontrollerad. I varje båt finns både en spanare och en BIO, Butanding Interaction Officer, som övervakar händelserna i vattnet.

Du kan på egen hand hyra en båt vid besökscentret. Båthyran kostar 3500 pesos, avgiften för interaktionsofficeren (BIO) är 700 pesos och du måste betala en registreringsavgift på 500 pesos. Sammanlagt 4700 pesos, cirka 700 svenska kronor.

Du kan också anlita en av de lokala researrangörer som ordnar paketresor med upphämtning vid flyget, guide, valhajsutflykt och annat.

Två sådana företag är donsolecotour.com och donsolwhaleshark.net. Ett tredje alternativ är att arrangera valhajsturen via ditt hotell.

Valhajarna är inte det enda som skiner. Den lilla staden är också känd för sina eldflugor och är ett av få resmål som erbjuder sina besökare att åka på eldflugsturer, som genomförs kvällstid på vattenvägarna runt Donsol.

Resa dit

Smidigast är att flyga från Manila till Legaspi och därifrån ta en minibuss (private van) till Donsol. Bilarna finns vid flygplatsen och kostar runt 2000 pesos.

Budgetalternativet är att åka kollektivt från busshållplatsen i Legaspi. Mycket billigare, runt 80 pesos, men krångligare. Kräver att du först tar dig från flygplatsen till busstationen och sedan, framme i Donsol, från stationen till ditt boende.

Hotell i Donsol

Resa till Filippinerna föreslår att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Donsol, ett exempel är trevliga Elysia Beach Resort med pool och fint strandnära läge.

Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell och erbjudanden i Donsol


Kolla också in utbudet hos Booking.com. Priserna skiljer sig ofta inte så mycket från Hotels.com, men Booking.com har ett bredare utbud av alternativa typer av boenden som pensionat och Bed & Breakfast, utöver de vanliga hotellen.

<ins class="bookingaff" data-aid="1294480" data-target_aid="1294480" data-prod="dfl2" data-width="600" data-height="500" data-lang="sv" data-currency="SEK" data-dest_id="-2425019" data-dest_type="city"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- Anything inside will go away once widget is loaded. --><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <a href="//www.booking.com?aid=1294480">Booking.com</a><!-- [et_pb_line_break_holder] --></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script type="text/javascript"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> (function(d, sc, u) {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.type = 'text/javascript';<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.async = true;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.src = u + '?v=' + (+new Date());<!-- [et_pb_line_break_holder] --> p.parentNode.insertBefore(s,p);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> })(document, 'script', '//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Donsol på kartan

Donsol


 

Mer läsning

(Uppdaterad 2018-10-09)


0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *