Bohol – chokladkullar och spökdjur

Bohol är måhända inte lika omtalat som exempelvis Boracay, men är ändå ett av Filippinernas mest populära resmål. Och det är verkligen lätt att förstå varför.

Provinsen består av huvudön Bohol Island och 75 mindre öar. Destinationen är känd för de omtalade chokladkullarna, de glosögda spökdjuren, för böljande risterrasser och spanska kolonialkyrkor byggda av korallsten.

På närliggande Panglao Island finns dessutom Alona Beach som är en av landets vackraste stränder.

Sevärdheter i Bohol

Chocolate Hills

Chokladkullarna, Chocolate Hills, är Bohols signum och mest populära attraktion. Fler än 1200 runda kullar sträcker sig 30 till 50 meter över marken.

Kullarna är täckta av gräs som blir brunt under den torra säsongen och får kullarna att se chokladfärgade ut. Geologerna tvistar fortfarande om exakt hur kullarna formats.

Spökdjur

Spökdjuret (tarsier på engelska) är ett av världens minsta däggdjur. Djuret brukade finnas i regnskogar planeten över, men idag finns bara några få bestånd kvar i Filippinerna, Indonesien och på Borneo.

Tycker du att spökdjuret ser bekant ut? Inte konstigt. Det lilla djuret med de stora, ständigt förvånade ögonen tjänade som inspiration när Steven Spielberg skapade den vänliga utomjordingen E.T.

På Bohol driver Philippine Tarsier Foundation ett forsknings- och besökscenter där du får bekanta dig med spökdjuren.

Åk gärna dit och låt dina semesterpengar komma forskningen till godo – men undvik de farmer med fängslade spökdjur som finns på andra platser i regionen. De existerar endast i syfte att tjäna pengar på turister och djuren både vanvårdas och fångas illegalt.

Valar och delfiner

Vattnen i området bjuder på goda chanser att se valar och delfiner, och att åka på valskådning är ett populärt nöje. Bästa tid för den som vill se valar är mars till juni, men delfiner kan siktas året runt.

Resa till Bohol

Flyg

Den lokala flygplatsen Tagbilaran City Airport är liten och tar bara emot mindre passagerarflygplan, men den renoveras just nu.

Landningsbanan ska förlängas så att flygplan upp till Boeing 737 ska kunna använda flygplatsen. Till Tagbilaran City Airport flyger du från antingen Manila eller Cebu City med flygbolag som Cebu Pacific och Philippine Airlines.

Färja

Ett annat vanligt sätt att ta sig till Bohol är att flyga till Cebu City och därifrån ta sjövägen sista biten. Vanliga färjor tar cirka fyra timmar och snabbfärjan klarar sträckan på bara en och en halv timme. Resan är fin och du passerar många vykortsperfekta öar på vägen.

Ett tiotal avgångar om dagen finns mellan Cebu City och turistpiren Tagbilaran City Tourist Pier. På den här sidan finns tidtabeller för snabbfärjor mellan Bohol och Cebu City.

Hotell på Bohol

Bohol ställer upp med hela skalan av boenden, från enkla men mysiga B&B till hotell med blänkande guldkant. Oavsett vilken storlek du har på reskassan, hittar du något som passar.

Om du reser under högsäsongsveckorna runt jul, nyår eller påsk är det klokt att boka långt i förväg.

Vi rekommenderar att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Filippinerna. Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell och erbjudanden på Bohol


Ett tips kan också vara att kolla in utbudet hos Booking.com. Priserna skiljer sig i regel inte så mycket från Hotels.com, men Booking.com har ett bredare utbud av annorlunda typer av boenden som pensionat och Bed & Breakfast – förutom de vanliga hotellen.

<ins class="bookingaff" data-aid="1294480" data-target_aid="1294480" data-prod="dfl2" data-width="600" data-height="700" data-lang="sv" data-currency="SEK" data-dest_id="5469" data-dest_type="region"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <!-- Anything inside will go away once widget is loaded. --><!-- [et_pb_line_break_holder] --> <a href="//www.booking.com?aid=1294480">Booking.com</a><!-- [et_pb_line_break_holder] --></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script type="text/javascript"><!-- [et_pb_line_break_holder] --> (function(d, sc, u) {<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0];<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.type = 'text/javascript';<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.async = true;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> s.src = u + '?v=' + (+new Date());<!-- [et_pb_line_break_holder] --> p.parentNode.insertBefore(s,p);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> })(document, 'script', '//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Bohol på kartan

Bohol

1 kommentar

  1. Anna

    Tack för en bra hemsida! Riktigt bra tips.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *