Philippine Airlines (Foto: Göran Ingman)

2013-07-11 Filippinernas nationella flygbolag Philippine Airlines är inte längre svartlistat av EU. Flygbolagets förbättrade säkerhet är förklaringen.

I tre år har Philippine Airlines, PAL, varit förbjudet från att flyga inom EU-ländernas gemensamma luftrum. Anledningen till svartlistningen 2010 var att flygbolaget “allvarligt och ihärdigt” vägrat att uppfylla EU:s krav på flygsäkerhet.

När svartlistningen nu tas bort är det för att PAL tagit tag i frågan och sett till att säkerheten numera är på en god nivå, enligt Guy Ledoux som är EU-ambassadör i Manila.

– Det här är en imponerande prestation på kort tid, säger Ledoux till nyhetsbyrån AFP.

Att Philippine Airlines nu får trafikera destinationer inom EU med direktlinjer till Filippinerna kan komma att öka turismen till landet, tror Guy Ledoux.

Beslutet har fått PAL att agera snabbt. Bolaget har redan flyglinjer till Europa på gång. Från och med i höst siktar Philippine Airlines på att flyga direkt till London, Paris, Rom och Amsterdam.

Ett annat av Filippinernas största flygbolag, Cebu Pacific, fick inget positivt besked av EU. Bolaget finns kvar på svarta listan även fortsättningsvis, på grund av en incident tidigare i år när ett av bolagets flygplan gled av landningsbanan i den sydfilippinska staden Davao.

Cebu Pacific har önskemål om att få öppna direktlinjer från Filippinerna till både EU och USA.