Kriminalitet och säkerhet i Filippinerna

Polishydda, säkerhet i Filippinerna (Foto: Flickr/Manuel Ignacio)

(Foto: Flickr/Manuel Ignacio)

Att tänka på säkerhet i Filippinerna är viktigt. Landet kräver ett större mått av försiktighet av resenärer än andra länder i Sydostasien. Läget förbättras förvisso allt eftersom, men det finns stora problem med såväl brottslighet som terrorism som riskerar att drabba utländska besökare.

Bedrägerier med betalkort, fickstölder och personstölder är vanliga i framförallt Manila, men även i andra städer. Att drinkar och mat spetsas med droger för att kunna råna turister på deras tillhörigheter förekommer. I Manila finns också personer som försöker bli kompisar med utländska besökare, ofta hänger de runt Roxas Boulevard. De odlar en vänskap och efter en tid bjuds turisten hem för att träffa personens släkt på middag, men maten eller drycken är spetsad med en knock out-drog och turisten rånas på alla tillhörigheter.

Taxibilar är – tyvärr – en riskfaktor. Kliv aldrig in i en taxi om en annan passagerare redan finns i bilen, det kan vara upplagt för ett rånförsök. Kräv att föraren använder taxameter, annars byter du bil. När du färdas i Manila, se till att bilens dörrar är låsta och rutorna stängda.

Kidnappningar av utländska besökare i syfte att pressa familjen, eller ländernas regeringar, på en lösensumma förekommer. Risken att drabbas är störst södra delarna av landet, i Suluarkipelagen och på Mindanao.

Filippinerna har också problem med inhemska terroristgrupper, som Abu Sayyaf, Moro Islamic Liberation Front och Jema’ah Islamiyah, som har utfört bombattacker mot offentliga byggnader, marknader, festivaler och busstationer. Grupperna är främst verksamma på Mindanao, dit få turister beger sig, men risk för attentat föreligger i hela landet även om en ljusning i förhållandet mellan terroristgrupperna och regeringen i Manila börjar skönjas.

Viktigt att veta är också att korruption är mycket vanligt i Filippinerna, den genomsyrar stora delar av samhället. Poliskåren är inget undantag. Fillipinerna rankas av Transparency International som världens sjunde mest korrupta land.

Låter allt det här avskräckande? Tänker du: Nej, jag struntar i Filippinerna och drar till Thailand istället? Gör inte det. Om du bara har koll och följer några grundläggande råd, klarar du dig med största säkerhet fint.

Säkerhet i Filippinerna – tänk på det här

 • Undvik att resa till Mindanao och Suluarkipelagen.
 • Funderar du på att resa med färja – kolla var rutten går. Sjöröveri och kidnappningar till sjöss förekommer, men främst i landets södra delar.
 • Visa inte smycken, pengar och dyra klockor.
 • Var uppmärksam när stora folksamlingar bildas.
 • Var försiktig med taxibilar, framförallt i Manila. Om hotellet har egna bilar, beställ en sådan till och från flyget. Dyrare, men också mycket säkrare.
 • Om du ändå åker taxi: Kliv aldrig in i en taxibil om en annan passagerare redan finns i bilen. Kräv att föraren använder taxameter. När du färdas i Manila, se till att dörrar är låsta och rutor stängda.
 • Överväg att bo på bättre/dyrare hotell. Ju fler stjärnor, desto högre  är säkerheten på hotellet.
 • Ta inte emot drinkar eller mat av främlingar.
 • Lita på inte på lokalbor som vill bli din kompis. Fråga dig vad de har för anledning att vara intresserad av just dig.
 • Se upp för ficktjuvar i lokaltrafiken. Många länders utrikesdepartement avråder sina medborgare helt från att resa med lokaltrafik i Manila på grund av rånrisken och den usla trafiksäkerheten. Tänk efter en extra gång innan du gör det.
 • Ha alltid id-handlingar med dig, eller ännu hellre kopior. En papperskopia på passet till exempel.
 • Håll dig uppdaterad på säkerhetsläget genom att följa den här reseinformationen från Sveriges ambassad i Bangkok (som har konsulärt ansvar även för Filippinerna).

Kommentarer (11)

Trackback URL | RSS-feed för kommentarer

 1. Nina skriver:

  Hej!

  Är det nått speciellt man behöver tänka på säkerhetsmässigt på Boracay?

  • admin skriver:

   Hej Nina!

   Boracay är en av Sydostasiens säkraste och minst kriminella öar, så du behöver inte tänka på något speciellt. Bara det vanliga: Håll koll på värdesaker och var inte alltför godtrogen mot försäljare 😉

 2. Jimmy skriver:

  Hoppsan,
  Jag har precis kommit hem från en långpromenad i Metro Manila, Makati Area.
  Att undvika att skylta med pengar och telefoner är för mig en självklarhet i de flesta städer men att det skulle vara så allvarligt i Manila tänkte jag aldrig.

  Jag ska vara här och jobba i 2 veckor och funderade på vilka lokala transportmedel man kan prova och hur. Det är ju så tråkigt att sätta sig i en taxi. Jag gissar att jag får låta bli.

  En annan sak var att jag funderade på hur vad jag ska göra i helgen. Jag kommer bli galen om jag ska sitta mitt i Metro Manila 2 hela helger isträck.

  • Jonnie Redder skriver:

   Bor du i Makati finns det ju precis hur mycket som helst att göra. Bra restauranger och shopping? Åk till Greenbelt, SM North Edsa eller varför inte Greenhills. Party och fest funkar ju Greenbelt bra också eller kanske The Fort.

 3. Peter skriver:

  Hej!
  Ska åka till Manila och bo en natt innan jag åker med buss till Vinzons, Camarines Norte. Det är första gången jag reser till Filipinerna. Vad behöver jag tänka på? Hur är läget när det gäller kriminalitet och så i denna region? All information jag kan få tar jag tacksamt mot.
  /Peter

 4. Erik Trogen skriver:

  Hej ! Funderar på att besöka området kring Cebu. Vad ska jag vara uppmärksam på i den delen av landet

 5. Michael skriver:

  Hej. Vi ska till Siargao men inser nu att den ön ingår i Mindanao-distriktet som UD avråder från. Har ni några tips om hur man skaffar en försäkring som gäller där?

  • Hej! Siargao är förvisso en del av Mindanao, men en lugn ö som inte sett några våldsamheter av det slag UD varnar för på övriga delar av Mindanao. Försäkringsbolagen borde gå att prata med om det där. Gäller inte vanlig försäkring, går det ibland att teckna en tilläggsförsäkring. Har ni frågat försäkringsbolagen? Kolla både med det bolag där ni har hemförsäkring, men också med försäkringsbolag som är specialiserade på resor, exempelvis ERV.

 6. Anna skriver:

  Hej!
  Vi skall resa till främst El Nido och Palawan, mitten december – över jul. Jag vill väldigt gärna åka men känner mig osäker på läget där med tanke på att all avrådan från UD osv. Jätte tacksam för en lite update på vad jag bör tänka på. Tack!

 7. Robin skriver:

  Hej, tänkte ta med mina två barn 10 respektive 2 år. Vart rekommenderar ni att man åker och vilket hotell?

  /robin

 8. Peter skriver:

  Är babuyan island säkert?

Skriv en kommentar