Sköna Siargao Island – ett paradis för surfare (och alla andra)

Siargao (Flickr/SURF&ROCK)

Siargao. Djup regnskog med vattenfall, varaner och spökdjur. Vidsträckta mangroveträsk, vita stränder, kokospalmer, vassa rev och mäktiga vågor. Ett paradis på väg att upptäckas.

Den här droppformade ön i provinsen Mindanao var länge en hemlighet för alla utlänningar utom surfarna. Det ändras nu. Siargao går samma väg som först Boracay och sedan Malapascua. För att nämna två ö-exempel som är olika långt komna i turisternas medvetande.

Siargao Island har gott om skönhet och naturliga sevärdheter. Här finns spökdjur, flygande lemurer och stora varanödlor. Ön lockar med brusande vattenfall i klorofyllmättad regnskog, med kokospalmer och med ett av filippinernas största mangroveträsk. Stränderna är vita och havet blått. Siargao har allt som krävs för att kallas en paradisö.

Men det är vågorna som har främst dragit besökare till ön, hittills.

Vågtopparna utanför stranden Cloud 9 i General Luna har i många år tjusat surfare. Först kom vågade vildhjärnor från Australien och USA, men på senare år även mer normala brädresenärer från jorden över, efter att ryktet om de fina surfingmöjligheterna började sprida sig.

Varje höst, sent i september eller tidigt i oktober, hålls surftävlingen Siargao Cup som är en av landets största sporttävlingar, vilket får priserna på boende att skjuta i höjden. Om du inte vill besöka ön för tävlingarnas skull, kan det vara klokt att undvika just den perioden.

Siargao mäter knappt 440 kvadratkilometer, mindre än halva öland, och har cirka 150 000 invånare. Ön anses, även med prisvärda Filippinerna som måttstock, vara ett billigt resmål. Kanske ändras det en aning när fler resenärer hittar dit. Fastighetspriserna på Siargao har sedan flera år tillbaka ökat rejält.

Resa till Siargao Island

Cebu Pacific flyger till Siargao från Cebu. Kommer du från Manila, vilken du troligen gör, kan du boka med Cebu Pacific hela vägen. Du måste byta flyg och får lite transfertid i Cebu, men bagaget checkas in hela sträckan till Siargao. Tänk på att maxvikten för bagage är 15 kilo, allt över det får du betala en extraavgift för. Har du en surfingbräda med dig, kostar den i skrivande stund 1000 pesos (cirka 140 kronor i juli 2013) per resväg att checka in.

Från flygplatsen till Cloud Nine tar de cirka 45 minuter med minibuss eller motorcykeltaxi. De flesta hotell erbjuder transfer till en rimlig kostnad.

Vill du ta dig till Siargao sjövägen finns en färja från Cebu. Rederiet heter Cokaliong Shipping Lines och båten från Cebu till hamnen i Dapa på Siargao går sex dagar per vecka.

Hotell på ön

På ön finns närmare 30 hotell, vandrarhem och andra typer av boenden för turister. De flesta ligger vid stranden Cloud 9.

Buddha’s Surf Resort

Ett av de mest omtyckta boendealternativen, oavsett om du surfar eller inte. Avslappnat och bekvämt. Ligger mellan vågorna vid Cloud Nine och staden General Luna.
siargaosurf.com

Resa till Filippinerna föreslår att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Filippinerna. Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter och har ofta bra priser på hotellrum. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell & erbjudanden i Siargao

Siargao på kartan


View Larger Map

Filmklipp från Siargao

Länktips

(Foto: Flickr/SURF&ROCK)

Tags:

Skriv en kommentar