Manila – huvudstad med dåligt rykte

Manila Filippinerna (Foto: Flickr/Stefan Munder)

Manila. Turister brukar sällan besvära sig om Filippinernas huvudstad. Manila har ett dåligt rykte och är en plats för flygbyte på väg till någon av öarna. Lite synd, för rätt förberedd finns mycket att upptäcka.

Vidsträckt och svårgreppad. Trång och förorenad. Osäker och kriminell. Manila är en svår stad, en huvudstad som har långt att gå för att närma sig stadsgrannar i Sydostasien, som Bangkok eller Kuala Lumpur.

Men Manila bjuder också på myllrande marknader, enorma shoppinggallerior, intressant kolonialhistoria och vacker, men bitvis svårupptäckt, arkitektur. Dessutom är stans nattliv riktigt bra.

En tydlig skillnad mellan Manila och andra asiatiska huvudstäder är att stan inte känns särskilt asiatisk. I staden blir det tydligt hur annorlunda Filippinerna är i jämförelse med sina grannländer. Känslan är betydligt mer västerländsk.

Alfabetet är romerskt – du kan faktiskt förstå skyltarna – och invånarna talar ofta bra engelska. Här finns inga buddisttempel, utan spanska kolonialkyrkor, och ingen äter med pinnar. Gaffel och sked är det som gäller.

Säkerhet och kriminalitet i Manila

Säkerheten kräver några rader. Egentligen mer än så, se till att läsa på innan du reser till Manila! (Vår sida om säkerhet och kriminalitet för hela Filippinerna finns här) Fattigdomen är utbredd, områdena med kåkstäder likaså, och krocken mellan desperata människor som försöker överleva och välbärgade turister med smycken, kameror och datorer värda fler filippinska årslöner, blir omfattande. Påläst och med eftertanke kan du upptäcka valda delar av Manila, men det är inte en stad där du planlöst vandrar runt på upptäcktsfärd.

Sverige har ingen ambassad i Filippinerna och därför är reseinformationen från svenska UD ganska bristfällig. Finlands konsulära kontor i Manila skriver så här om brottsligheten i staden:

Brottsligheten beror på fattigdom och tar sig uttryck i ökad gatubrottslighet. Bland annat mobiltelefonstölder och andra väpnade rån är vanliga och har till och med lett till brott mot liv. Det varnas tidvis för rån mot personer som rör sig ensamma i köpcentrum och på nattklubbar. Rånarna kan också använda förlamande kemikalier. Det är bäst att hålla sig borta från mörka gator och folksamlingar och undvika att röra sig ensam utanför Metro-Manila och om natten även i stadsområdet. Det har också framkommit att taxichaufförer medverkat i rån mot passagerare. Vi rekommenderar därför att du anlitar en taxi på bevakade platser såsom officiella taxistolpar vid köpcentrum och hotell, där bilens registernummer antecknas. Ställ dig avvaktande till drinkar och mat av främmande personer och annan frikostighet. De kan nämligen innehålla knockoutdroppar i syfte att råna eller överfalla ett offer.

Flyg till Manila

Något direktflyg från Sverige finns inte, utan du måste flyga med minst en mellanlandning. Air France / KLM via Schiphol är ett populärt alternativ, Qatar Airways via Doha är ett annat. För den som kan tänka sig att tillbringa några dagar i Asien på väg till Filippinerna kan det vara en kul start på resan att flyga till exempelvis Bangkok eller Hongkong och göra städerna innan resan går vidare till Filippinerna.

Hotell i Manila

Du kan hitta hotell i Manila i alla prisklasser. Riktigt budgetboende för under 100 kronor natten finns det gott om, men staden har också hotell från många internationella hotellkedjor. Och priset för att bo på ett Sofitel eller Hyatt är betydligt lägre än i de flesta andra länder.

The Bayleaf Intramuros

Nytt hotell i Manilas historiska kvarter Intramuros. The Bayleaf öppnade dörrarna 2011 och har snabbt blivit mycket omtyckt. 57 rum, restaurang, Churros Café och en läcker takbar med fin utsikt över stad och solnedgång.
www.thebayleaf.com.ph
Kolla pris och boka på Hotels.com

Best Western Hotel La Corona

Populärt och prisvärt Best Western i distriktet Ermita, en bra utgångspunkt för att utforska Manila. Nära till flera shoppinggallerior. Hotellet är ganska litetm knappt 60 rum, och har ofta bra priser runt 400-500 kronor natten.
www.bestwesternhotelmanila.com
Kolla pris och boka på Hotels.com

Hotel H2O

Familjevänligt och lyxigt, med fint läge i Manila Bay. Hotel H2O tar sitt tema från den marina världen och vissa rum och sviter har stora akvarier. Bor du inte i ett sådant, kan du åtminstone njuta av utsikten över Manilabukten från rummens stora fönster.
www.hotelh2o.com
Kolla pris och boka på Hotels.com

Resa till Filippinerna föreslår att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Filippinerna. Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell och erbjudanden i Manila

Manila på kartan

Länktips

(Foto: Flickr/Stefan Munder)

Tags:

Kommentarer (3)

Trackback URL | RSS-feed för kommentarer

 1. Stefan Haglund skriver:

  Kan bara säga att Manila är en helt underbar stad.Kriminaliteten är inte värre än andra stora städer,känner mig betydligt säkrare i Manila än i Stockholm en sen natt,bara man använder sunt förnuft är det ingen fara alls..

 2. Thomas Sjögren skriver:

  Jag håller med. Vissa delar av Manila håller man dig från annars kan man bara ha det fint.
  Mina föräldrar bodde på H2O när de var på min och frugans bröllop och hotellet hjälpte till med allt och deras priser var inte alls överpriser.
  Inget ovan nämndes om Manila ocean park som ligger i samma hus som H2O och att man kan ha rum där med en glasvägg i rummet bredvid sängen med fiskar bakom.
  Sedan Tagaytay med utsikt mot Taal volcano är vackert. Sedan finns gamla spanska stadscentrum Intramuros som jag tycker är väldigt fint. Bayleaf hotel ligger där. Mkt trevligt hotell med fin utsikt från toppvåningens restaurang.

  Sedan finns ju som sagt enormt mycket shopping och faktiskt människor som kan låga elektronik och det på 30 minuter. (Greenhills)

 3. Edie Moheb skriver:

  Manila är en trevlig storstad och som många andra storstäder så finns det område som man ska helst undvika. Jag kommer ihåg första gången jag skulle resa till Manila så blev jag varnad av mina bekanta och de flesta har inte ens varit i Manila de har hört bara ett rykte att det finns mycket kriminalitet, men nu har jag bott över ett år här och jag trivs med människorna och filippinska kulturen. Om ni ska besöka stan så finns ett stort utbud av restauranger, shoppingcenter och ett trevligt nattliv med många live band.

Skriv en kommentar