Boracay och White Beach

Boracay White Beach (Photo: Göran Ingman)

Bedårande Boracay – öns namn uttalas ”bårrackaj” – är Filippinernas svar på Thailands Phuket och Indonesiens Bali, landets mest exploaterade och turistanpassade ö.

Samtidigt ska sägas att Boracay är en betydligt beskedligare bekantskap än de två andra exemplen, helt enkelt för att den utländska turismen ännu inte är lika stor i Filippinerna som i de flesta grannländerna.

Ön har gott om hotell, vandrarhem, restauranger, barer och butiker och det är, speciellt under högsäsongen på vintern, gott om turister på ön. Men det blir sällan för mycket eller för exploaterat, som på exempelvis Phuket.

Boracay lyckas behålla lugnet, än så länge.

Mycket beror det på att White Beach, den fantastiska strand som är öns stora dragplåster är hela fyra kilometer lång och distinkt uppdelad i tre områden som passar de flesta. Station 1 har de lyxiga hotellen och den allra pudrigaste sanden, vid station 2 ligger utomhusgallerian D’Mall, McDonalds, Starbucks, många barer och restauranger och som lockar mycket folk. I station 3 är tempot lugnare och priserna lite lägre, där trivs backpackers och ungdomar, folk som reser på en budget.

Boracay White Beach Walk (Photo: Göran Ingman)

White Beach nämns alltid som en av världens vackraste stränder, helt välförtjänt. Tripadvisor rankade 2011 stranden som planetens näst bästa och redan 1989 utsåg affärstidningen Forbes White Beach till världens allra vackraste strand. Det var också därefter turismen till Boracay började ta fart på allvar.

Resa till Boracay

Något flyg direkt från Sverige finns inte. Thai Airways till Bangkok och vidare till Manila är ett av de smidigare alternativen, KLM via Amsterdam till Manila ett annat. Annars är rekommendationen att flyga till någon av de internationella flygplatserna i Sydostasien och byta där till exempelvis Cebu Pacific eller Philippine Airlines som flyger till Manila.

Från Manila flyger du till antingen till Caticlan som förvisso ligger nära Boracay men bara tar emot små flygplan där du endast tillåts att ta med packning som väger maximalt 10 kilo, eller till flygplatsen i Kalibo. Kalibos landningsbana klarar av större flygplan, något som dels innebär en säkrare flygresa och dels gör att du kan checka in ett normalstort bagage. Nackdelen med att flyga via Kalibo blir en ganska dryg bussresa på cirka två timmar till färjeläget. Båtfärden däremot går snabbt.

Boracay White Beach Afternoon (Photo: Göran Ingman)

Hotell på Boracay

Jag har bott på lilla Beachcomber Resort vid station 1, och gillade det. Ett vänligt och fräscht, men något slitet, mellanklasshotell. Beachcomber har elva rum, några av dem med stora balkonger. Hotell ligger på ”fel” sida vägen, men mycket nära stranden som du når på några sekunders promenad.
Beachcomberboracay.com.ph

Ett annat tips är Alta Vista. En modern och rejält tilltagen resort som ligger aningen avsides på ön och därför ofta har prisvärda rum. Läget kompenseras av att hotellet har en buss som gratis tar dig till D’Mall och White Beach.
altavistadeboracay.com.ph
Kolla pris och boka på Hotels.com >>

Om verkligen vill lyxa till det, kolla in Asya Premier Suites. Ett flådigt hotell där lugnet vilar över anläggningen. Läget är avskilt i ena änden av White Beach, men med stranden nära till. På hotellet finns Bara sviter och de minsta är 110 kvadratmeter. Räkna med att betala från cirka 2600 kronor per natt under högsäsong.
asyapremier-boracay.com
Kolla pris och boka på Hotels.com >>

Resa till Filippinerna föreslår att du använder Hotels.com för att hitta hotell i Filippinerna. Hotels.com är en av världens största och mest välrenommerade hotellsajter. Dessutom samlar du bonusnätter när du bokar.

» Här hittar du alla hotell och erbjudanden på Boracay


Ett tips är att också kolla in utbudet hos Booking.com. Priserna skiljer sig i regel inte så mycket från Hotels.com, men Booking.com har ett bredare utbud av alternativa typer av boenden som pensionat och Bed & Breakfast.Booking.com

 


Boracay på kartan


Visa större karta

Länktips

 

Tags:

Kommentarer (6)

Trackback URL | RSS-feed för kommentarer

 1. Marcus skriver:

  Ser otroligt bra ut, man blir lite sugen, minst sagt 🙂

 2. Hanna skriver:

  Där e helt underbart vi var där förra året och ska dit om några dagar igen, jätte trevliga människor och lagom med turister!

 3. Claes skriver:

  Hej
  Skall till Bangkok. Finns det något direktflyg till Boracay? Eller går alla flyg via Manilla?

  • admin skriver:

   Hej Claes,

   Något direktflyg från Bangkok till Boracay finns tyvärr inte, varken till Kalibo eller Caticlan som är öns två närmaste flygplatser. Men kanske är det på gång. Direktlinjer från Singapore och Kuala Lumpur har öppnats senaste året. I dagsläget har du alternativet att mellanlanda i Manila eller att flyga Bangkok-Kuala Lumpur-Kalibo med Air Asia eller Bangkok-Singapore-Kalibo med Silk Air eller TigerAir.

 4. Anneli skriver:

  Hej!
  Vi funderar på Boracay och White Beach i februari. Hur är vädret då? Och bästa sätt att ta sig dit från Sverige? Vi vill helst inte tillbringa en natt på flygplatsgolv…

 5. andreas johansson skriver:

  Stämmer det forfarande att det endast är 10kg bagage till Caticlan?

Skriv en kommentar